2010 - 2022
El pueblo unido jamás será vencido Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος

γ@μ@νε τη χώρα σου, μ@λ@κ@ !

Αντι-ΛΜΑΤ | Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012 | | | |
Κυβερνώντας από τα παρασκήνια. Η δολοφονία ενός ενοχλητικού κοινοτάρχη.



Βαρδής-Βαρδινογιάννης-240x290«Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια,
αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να ρθει»
Πάμπλο Νερούντα

 Το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας του 1986, έξω από το χωριό Πόμπια, στα νότια του νομού Ηρακλείου, το αυτοκίνητο που κινείται αργά στον άδειο και επικίνδυνο επαρχιακό δρόμο αναγκάζεται να σταματήσει όταν σε μία στροφή κάποιοι έχουν πετάξει κλαδιά και πέτρες που κλείνουν τον δρόμο.
Ο οδηγός γνωρίζει καλά την περιοχή, είναι ο πρόεδρος της κοινότητας Πηγαδάκια.
Ανυποψίαστος βγαίνει από το αυτοκίνητο για να δει τι συμβαίνει, όταν δέχεται τον πρώτο πυροβολισμό.
Τραυματισμένος προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από το αυτοκίνητο, αλλά ο δολοφόνος πλησιάζει και τον εκτελεί μπροστά στα έντρομα μάτια της οικογένειάς του.
Η δολοφονία του κοινοτάρχη Γιάννη Κουτσάκη, άγνωστη δυστυχώς στους περισσότερους, έβαλε τίτλους τέλους σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση, και είναι χαρακτηριστική για το πώς λειτουργεί το παρακράτος στην χώρα μας.
Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.
Το μοναστήρι της Οδηγήτριας κατέχει μεγάλες εκτάσεις, τις οποίες νοικιάζει ή παραχωρεί σε βοσκούς της περιοχής.
Το 1961 ο Νίκος Βαρδινογιάννης, αξιωματικός τότε του πολεμικού ναυτικού, βρίσκεται ξαφνικά ιδιοκτήτης 4.400στρεμμάτων στην συγκεκριμένη περιοχή, μόνο που δεν τα αγοράζει από τον νόμιμο ιδιοκτήτη (την μονή δηλαδή) αλλά από τους βοσκούς ενοικιαστές για ένα κομμάτι ψωμί.
Παρά τις διαμαρτυρίες που έφτασαν τότε μέχρι και το κοινοβούλιο, το σκάνδαλο κουκουλώνεται μια που η οικογένεια διαθέτει ισχυρή πολιτική κάλυψη.
Η κομπίνα ολοκληρώνεται με την μυστηριώδη…«εξαφάνιση» των τίτλων ιδιοκτησίας που είχε στην κατοχή της η μονή, έτσι ώστε να μην μπορεί να στοιχειοθετηθεί η απάτη σε βάρος του δημοσίου.
Nisaki-A.PaylosΛίγο αργότερα, η οικογένεια Βαρδινογιάννη δημιουργεί την εταιρία ΣΕΚΑ και αγοράζει με αποικιοκρατικές διαδικασίες από το Ελληνικό δημόσιο το νησάκι «Άγιος Παύλος» στην είσοδο του όρμου των Καλών Λιμένων, έναντι 78.000 δραχμών.
Στην συνέχεια, με υποθήκη το νησί που αγόρασαν, παίρνουν δάνειο 36 εκατομμυρίων δρχ. (!) από Αμερικανική τράπεζα, και σε συνεργασία με την Mobil δημιουργούν στην περιοχή εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων και ανεφοδιασμού πλοίων (βλέπε αμερικανικός 6ος στόλος).
Μοναδικό αγκάθι στα μεγαλεπήβολα σχέδια της οικογένειας ήταν ο μικρός οικισμός των Καλών Λιμένων και οι λιγοστοί ψαράδες κάτοικοί του.
Οι κάτοικοι του οικισμού βρέθηκαν ξαφνικά περικυκλωμένοι από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας.
Πολλοί εγκαταλείπουν την περιοχή και μεταναστεύουν, ενώ οι εναπομείναντες έχουν να αντιμετωπίσουν έναν συνεχή και ψυχοφθόρο πόλεμο νεύρων από την εταιρία και τους τραμπούκους της.
Βροχή οι ξυλοδαρμοί και οι μηνύσεις για ανύπαρκτες πολεοδομικές παρατυπίες ακόμα και όταν κάποιος προσπαθούσε να επιδιορθώσει την τουαλέτα του, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρία έχτισε παράνομα διάφορα κτίρια, ένα ξενοδοχείο, και μια βίλα για την οικογένεια Βαρδινογιάννη.
KoutsakisΗ εκλογή του Γιάννη Κουτσάκη το 1978 δίνει ελπίδα στους κατοίκους.
Το πρώτο του μέλημα είναι να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος από τα Πηγαδάκια στους Καλούς Λιμένες.
Ο δρόμος είχε χαραχθεί το 1962, οι απαλλοτριώσεις είχαν τελειώσει το 1966, αλλά η εταιρία παρόλο που είχε πληρωθεί, δεν άφηνε τα συνεργεία της νομαρχίας να προχωρήσουν.
Το 1981 μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ ο Κουτσάκης πιστεύει πως θα μπορέσει επιτέλους να ξεπεράσει τα εμπόδια και την τρομοκρατία της ΣΕΚΑ, τελειώνει τον δρόμο και ξεκινά να φτιάχνει δίκτυο ηλεκτρισμού και ύδρευσης στην περιοχή, δίνοντας καθημερινά μάχη με τους μπράβους της ΣΕΚΑ που τα βράδια καταστρέφουν ότι φτιάχνουν τα κρατικά συνεργεία την ημέρα.
Τα έργα του κοινοτάρχη έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κύμα επιστροφής των εκδιωγμένων κατοίκων, σε μια προσπάθεια να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους.
Η ΣΕΚΑ τους κάνει την ζωή δύσκολη, με ένα καταιγισμό μηνύσεων προσπαθώντας έτσι να κατεδαφίσει τα σπίτια των κατοίκων ως αυθαίρετα!
Οι Βαρδινογιάννηδες ασκούν αφόρητη πίεση στον νομάρχη να γκρεμίσει τα σπίτια των ανθρώπων, όμως όλα πέφτουν πάνω στην άρνηση του κοινοτάρχη ο οποίος απαντά ότι πρώτα θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα της εταιρίας, οι βίλες των Βαρδινογιάννηδων κλπ.
Τον χειμώνα του 1985 γίνεται απόπειρα δολοφονίας του κοινοτάρχη όταν ένα άγνωστο αυτοκίνητο προσπαθεί να ρίξει το αυτοκίνητο του Κουτσάκη σε γκρεμό, ενώ σε μια συνάντηση του με τους εκπροσώπους της εταιρίας, οι μπράβοι ξυλοκοπούν τον ανυπόταχτο κοινοτάρχη.
Ο Κουτσάκης σχεδιάζει να επισκεφτεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τα εξαφανισμένα συμβόλαια της μονής Οδηγήτριας και να ξεσκεπάσει την απάτη των Βαρδινογιάννηδων, μόνο που τον πρόλαβαν οι πληρωμένοι δολοφόνοι.
Οι συγγενείς του δολοφονημένου κοινοτάρχη περιμένουν εδώ και δεκαετίες να πέσει φως στην υπόθεση, ενώ οι απειλές συνεχίστηκαν και μετά τον θάνατο του Κουτσάκη.
Το κόλπο με την αρπαγή κρατικής περιουσίας με την βοήθεια μοναστηριών ήταν τόσο πετυχημένο που ο όμιλος Βαρδινογιάννη το επανέλαβε και στην Χαλκιδική.
Η περίπτωση της Σιθωνίας
Πρόκειται για τη μονή Ξενοφώντος και μια έκταση 57.000 στρεμμάτων στην Σιθωνία.
Το 1965 η μονή υποβάλλει αίτηση αναγνώρισης ιδιοκτησίας στο Ελληνικό δημόσιο, η οποία και φυσικά απορρίπτεται.
Επί χούντας όμως η μονή κάνει και δεύτερη προσπάθεια και με την βοήθεια … του θεού και της χούντας, ως εκ θαύματος δικαιώνεται.
Αμέσως μεταβιβάζει την έκταση για ένα συμβολικό ποσό -μαντέψτε που- στην …ΣΕΚΑ!
Με την μεταπολίτευση, και μετά από τις έντονες αντιδράσεις τοπικών φορέων και κατοίκων, το 1974 η πολιτεία ακυρώνει την χουντική απόφαση και ανακηρύσσει την έκταση δημόσια.
Από τότε η μονή σε συνεργασία με την ΣΕΚΑ έχουν ξεκινήσει ένα δικαστικό αγώνα κατά του δημοσίου με τα γνωστά κόλπα, ψευδομάρτυρες, απειλές, δωροδοκίες, κλπ.
Οι απάτες με τις εκκλησιαστικές περιουσίες δεν έχουν σταματήσει να επαναλαμβάνονται μέχρι και τις μέρες μας, με διάφορες εκδοχές, όπως πχ με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, τη μονή Τοπλού, και άλλες.
Έτσι λοιπόν δύο απόστρατοι του ναυτικού βρέθηκαν ξαφνικά με τεράστιες περιουσίες με την βοήθεια των Αμερικανών που τόσο τους εξυπηρέτησαν στο εμπάργκο της Ροδεσίας. Ας θυμηθούμε και αυτό το ..κατόρθωμα.
IwannaV-440x357«Ioanna V»: το πειρατικό του ομίλου Βαρδινογιάννη
Τα χρόνια της πειρατείας
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη …διαπρέπει στο σπάσιμο του αποκλεισμού του ρατσιστικού καθεστώτος της Ροδεσίας από τον ΟΗΕ που έγινε παγκόσμια γνωστός ως «Beira Patrol», προμηθεύοντας πετρέλαιο την κυβέρνηση του Ιαν Σμίθ με την υποστήριξη της CIA.
Οι Αμερικανοί θέλοντας να πάρουν κάτω από την σφαίρα επιρροής τους τις πρώην αποικίες της Μεγάλης Βρετανίας αλλά αποφεύγοντας να συγκρουστούν μετωπικά με τους Βρετανούς συμμάχους, βοηθούν τους Βαρδινογιάννηδες να δράσουν ως πειρατές χωρίς αυτοί να χρειαστεί να λερώσουν τα χέρια τους.
Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μία από τις μαύρες σελίδες της ελληνικής ναυτιλίας: περιφρόνηση ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλαγή σημαίας από λιμάνι σε λιμάνι, αλλαγή ονόματος του καραβιού μεσοπέλαγα, κλπ.
NYT-Beira
Πηγή: http://kora.matrix.msu.edu/files/50/304/32-130-9D0-84-al.sff.document.nusa19660407.pdf
Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή.
Το 1972, επί χούντας δηλαδή, ιδρύουν την Μότορ Όιλ.
Το 1979 με υπουργό Συντονισμού τον …Μητσοτάκη τους δίνεται πεσκέσι ο Παναθηναϊκός.
Και αυτό το κόλπο ήταν τόσο πετυχημένο που το μιμήθηκε κάθε σωστός απατεώνας (Κοσκωτάς κλπ) που θέλησε να κάνει καριέρα στο ελληνικό Ελ Ντοράντο.
Vardinogiannis-Mitsotakis-620x350
Κατά τραγική σύμπτωση, πάλι επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, αποκτούν την τράπεζα Πειραιώς, καταπίνουν την Μακεδονίας-Θράκης, ενώ ας μην ξεχνάμε πως μερικές μόνο μέρες μετά τον σχηματισμό της Οικουμενικής Kυβέρνησης του Ξενοφώντα Ζολώτα, το 1989, ξεκινά το MEGA Channel …
Mega-Parrots
Το «τηλεοπτικό πλυντήριο» όχι μόνο βοηθά στις μπίζνες της οικογένειας προσφέροντας δωρεάν διαφήμιση με το γνωστό κόλπο των …αγαθοεργιών της φιλεύσπλαχνης οικογένειας ως υποκατάστατο της ανύπαρκτης δικαιοσύνης, αλλά και ελέγχοντας έτσι έμμεσα το πολιτικό σύστημα δίνοντας τηλεοπτικό χρόνο σε άτομα της αρεσκείας τους.
Και έτσι φτάσαμε σήμερα στα γελοία ψευτοδιλήμματα «ευρώ ή μνημόνιο» και τα καταστροφολογικά σενάρια του παρακράτους και των παπαγάλων τους, που ευτυχώς αρχίζουν να ξεθωριάζουν στα μάτια της κοινής γνώμης.
Ο μόνος τρόπος πια για να κρατηθούν στην εξουσία είναι πουλώντας φόβο.
«Δεν θα έχουμε φάρμακα, πετρέλαιο, τρόφιμα, οδοντόβουρτσες, αν βγει η αριστερά» φωνάζουν χωρίς να ντρέπονται, αυτοί που κατέστρεψαν τον τόπο επί τόσες δεκαετίες.
Σε μία χώρα που έχει τόσο ανάγκη από ριζικές αλλαγές, προσπαθούν απελπισμένα να περάσουν το μήνυμα ότι «δεν είναι τώρα εποχή για αλλαγές, ας κάτσουμε στα αυγά μας»
Σταθεροί στις …αξίες τους ως γνήσια τέκνα ενός συστήματος Φρανκεστάιν, προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι τίποτα δεν πρέπει να γίνεται για πρώτη φορά.
Τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις μιας κομματοκρατίας που απέτυχε σε όλα πουλώντας ταυτόχρονα πατριωτική ηθική, ενώ ακόμα και τώρα που όλα έχουν καταρρεύσει γύρω τους, αδυνατούν να ψελλίσουν έστω και δυο κουβέντες ουσιαστικής αυτοκριτικής.
«Οι μεγαλύτερες καταστροφές δεν προήλθαν από την ανυπακοή, αλλά από την υπακοή», είχε πει κάποτε ο Χάουαρντ Ζιν, ενώ ο ίδιος υπερασπιζόμενος πριν αρκετά χρόνια μια ομάδα οικολόγων που είχε εισβάλει σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο, είχε πει απευθυνόμενος προς τους δικαστές:
«Χωρίς την πολιτική ανυπακοή, εσείς σήμερα δεν θα ήσασταν εδώ»


ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ ΚΡΗΤΗΣ
350px-Greece_Crete_Kali_Limenes_S
Ο νόμος του ισχυρού και του χρήματος
Εναν ολόκληρο οικισμό διεκδικεί κατ' αποκλειστικότητα η οικογένεια των Βαρδινογιάννηδων. Απίστευτα γεγονότα τραμπουκισμών και βίας καταγγέλλουν οι κάτοικοι
ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας ΧΡΙΣΤ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ) .-
Αντιμέτωποι με το νόμο του ισχυρού και την εξουσία του χρήματος βρίσκονται, χωρίς να εγκαταλείπουν το δίκαιο αγώνα τους, πολλοί κάτοικοι της Κοινότητας Πόμπιας και Πηγαϊδακίων,που διατηρούν παραθαλάσσιες παράγκες στον οικισμό "Καλοί Λιμένες" της Κρήτης. Τουλάχιστον 30 οικογένειες που παραθερίζουν τα καλοκαίρια στην περιοχή, καθώς και μόνιμοι κάτοικοι, δέχονται τα τελευταία χρόνια μηνύσεις και σέρνονται στα δικαστήρια, κατηγορούμενοι - από την ισχυρή οικογένεια των Βαρδινογιάννηδων- ως καταπατητές!
Η κόντρα μεταξύ οικογένειας Βαρδινογιάννη και κατοίκων ξέσπασε πριν από αρκετά χρόνια, όταν στους "Καλούς Λιμένες" εγκαταστάθηκε η εταιρία πετρελαιοειδών ΣΕΚΑ, η οποία με δικαστικούς αγώνες προσπαθεί να διεκδικήσει εξ ολοκλήρου την πανέμορφη παραθαλάσσια περιοχή, με προφανή στόχο τη μετατροπή της σε ιδιωτικό κέντρο. Συγκεκριμένα, η οικογένεια Βαρδινογιάννη ισχυρίζεται ότι ο Νικόλαος Βαρδινογιάννης το 1961 αγόρασε στην περιοχή μεγάλη έκταση γης και σ' αυτήν συμπεριλαμβάνεται και ο όρμος "Καλοί Λιμένες". Από τότε που πέθανε ο Ν. Βαρδινογιάννης, οι κληρονόμοι του άρχισαν δικαστικούς αγώνες κατά των ιδιοκτητών των σπιτιών του οικισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνηγόρων υπεράσπισης των ...κατηγορουμένων χωρικών, ο οικισμός της Κοινότητας Πηγαϊδακίων, καθώς και η ευρύτερη περιοχή, έχει χαρακτηριστεί από πολύ παλιά ως δασική και μη μεταβιβάσιμη. Αλλωστε αυτό προκύπτει και από τις περισσότερες αποφάσεις των δικαστηρίων, που πάντα αθωώνουν τους δήθεν καταπατητές. Αποφάσεις ωστόσο που δε λαμβάνονται υπόψη από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, που έχει βάλει στόχο να διώξει τους κατοίκους και με μέσα καθόλου νόμιμα... Οσο για τις απογραφές, αυτές δείχνουν ότι ο οικισμός αυτός είχε πάντοτε έστω και λιγοστούς κατοίκους που διέμεναν σε σπίτια λιθόκτιστα, είχε δρόμους και πλατεία, ενώ εκτός από τους μόνιμους κατοίκους την περιοχή επισκέπτονται τα καλοκαίρια, για ψυχαγωγία ή για θαλάσσια μπάνια, οι κάτοικοι των Κοινοτήτων Πηγαϊδακίων και Πόμπιας.
Καθεστώς τρομοκρατίας
Μπορεί με το χρήμα τους οι Βαρδινογιάννηδες να έχουν καταφέρει να απλωθούν μέχρι σήμερα σ' ολόκληρο τον κόσμο, όμως στην περιοχή "Καλοί Λιμένες" αδυνατούν να κατακτήσουν τα εδάφη των ανθρώπων που πολεμούν πάνω από 20 χρόνια. Ετσι, κυρίως την τελευταία δεκαετία, έχουν στραφεί σε άλλα μέσα, χρησιμοποιώντας τρόπους ύπουλους και βίαιους που θυμίζουν εποχές "μαύρες".
Σε κάποιο καφενείο της Πόμπιας, βρήκαμε μαζεμένους πολλούς από τους κατοίκους που διώκονται από τη ΣΕΚΑ. Καθένας τους είχε και κάτι να πει για τη "δράση" των μεγαλοεφοπλιστών, καθένας είχε να καταγγείλει και να περιγράψει "τσαμπουκάδες" της περίφημης οικογένειας. "Κάθε καλοκαίρι που έρχονται από την Αθήνα οι "μεγάλοι" της οικογένειας, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες παρεμποδίζονται και δεν τους επιτρέπεται να κάνουν μπάνιο στη μαγευτική παραλία των "Καλών Λιμένων"", καταγγέλλει στο "Ρ" ο Μενέλαος Νικήτας."Δεν ξέρω για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Αυτοί επικαλούνται ζητήματα ασφαλείας, όμως αυτό που λέμε εμείς είναι ότι αυτή η τρομοκρατία πρέπει να τελειώσει γιατί έχει παρατραβήξει το κακό", τονίζει και καλεί την οικογένεια Βαρδινογιάννη να σεβαστεί την ύπαρξη του χωριού, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. "Δεν μπορούν σήμερα αυτοί, μετά από τόσα χρόνια, να διώξουν εμάς. Δεν τους εμποδίζουμε, ας μας αφήσουν ήσυχους", καταλήγει. "Παλικαριές"
Ο Μανόλης Λαμπάκης, που εγκαταστάθηκε στα Πηγαϊδάκια μετά από πολλά χρόνια μετανάστευσης στη Γερμανία, θυμάται ένα περιστατικό που δεν περίμενε ποτέ ότι θα του συνέβαινε: "Το 1972 κατέβηκα εδώ με την οικογένειά μου, για να ξεκουραστούμε και να κάνουμε τα μπάνια μας. Στους "Καλούς Λιμένες" είχε τότε σπίτι ο γαμπρός μου, αλλά επειδή ήταν μικρό έστησα μια σκηνή για να παίζει μέσα το παιδί μου. Οταν κάποια στιγμή πέρασα έξω από τη ΣΕΚΑ με βλέπει ο Σήφης Βαρδινογιάννης και μου λέει: "Να πας να βγάλεις τη σκηνή από εκεί γιατί εμποδίζει". Του είπα, "καλά", όμως δεν την έβγαλα. Το βράδυ έρχεται και με το πόδι του δίνει μια στη σκηνή και τη χαλάει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει το παιδί που ήταν μέσα. Ανταλλάξαμε στη συνέχεια πολλές άσχημες κουβέντες. Του είπα, πως "έχω δει γουρούνια στη Γερμανία, αλλά σαν κι εσένα όχι""...
Ομως, οι "παλικαριές" του Σ. Βαρδινογιάννη, όπως θυμάται ο Μ. Λαμπάκης, δε σταμάτησαν στο περιστατικό αυτό. "Το βράδυ έγινε κάποιο περιστατικό με τον Γιάννη Πεδιαδιτάκη, ταξιτζή, που έκανε ένα αγώι κι έπρεπε να περάσει από την περιοχή για να μεταφέρει πελάτες από το Ηράκλειο στην εκκλησία του Αγίου Παύλου. Οι άνθρωποι της εταιρίας είχανε κλείσει το δρόμο και δεν άφηναν το ταξί να περάσει. Επειτα από λογομαχία που είχε με τους "μπράβους", ο ταξιτζής κατέβηκε από το αυτοκίνητο. Καθώς πήγε να βγάλει τα κλειδιά, ο Σ. Βαρδινογιάννης νόμισε ότι θα τραβούσε πιστόλι. Τρέχει γρήγορα, ανοίγει το αυτοκίνητό του, παίρνει την καραμπίνα και σημαδεύει τον Πεδιαδιτάκη. "Αμα είσαι άντρας ρίξε...", του λέει ο ταξιτζής. Εγινε μεγάλη φασαρία κείνο το βράδυ".
"Το πιστόλι στον κρόταφο"
"Αξέχαστη" θα μείνει όμως και στον Γιώργο Πιταράκη κάποια άλλη επεισοδιακή στιγμή που έζησε κοντά στη βίλα της οικογένειας Βαρδινογιάννη πριν από 12 χρόνια. "Το 1984, θυμάται, τη χρονιά που είχα απολυθεί από το στρατό σύχναζα και δούλευα στους "Καλούς Λιμένες" σαν ψαράς. Υπάρχει εκεί μια παραλία, που λέγεται "Μακριά Αμμος" ή "Αλμυρίκια". Δίπλα ακριβώς στη βίλα της εταιρίας υπάρχει κάποιο μονοπάτι που συντομεύει το δρόμο για να μπορείς να πας στην παραλία αυτή. Πήγα να κατέβω από κει αλλά έπεσα πάνω σε μαντρόσκυλα που είχαν δεμένα εκεί, τα οποία μπορούσαν να με φτάσουν και να με πειράξουν. Είδα, εν τω μεταξύ εκεί την κόρη του Σήφη, τη Χρυσή, η οποία μου λέει να προσέξω μη με δαγκάσουν τα σκυλιά. Την ίδια στιγμή φτάνει στο σημείο εκείνο ο αδελφός της, που μου λέει επί λέξει: "Γιατί μ... πειράζεις την αδελφή μου"... "Δεν πείραξα κανέναν", του απαντώ και γω και του ανταποδίδω τη βρισιά, λέγοντάς του: "Μ... να πεις τον πατέρα σου"... Το είπα αυτό χωρίς να ξέρω ποιος είναι ο πατέρας του, αλλά και να το ήξερα πάλι το ίδιο θα 'λεγα, αφού με είχε προσβάλει. Δεν προλαβαίνω να τελειώσω και φτάνει ο Βαρδινογιάννης, με πιάνει από τον ώμο και μου βάζει το πιστόλι στον κρόταφο... Τα υπόλοιπα εσείς θα τα κρίνετε"...
"Μ' έχουν αφανίσει"
Την έντονη αγανάκτησή του για τη συνεχιζόμενη από παλιά κατάσταση στον οικισμό, εκφράζει στο "Ρ" και ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης: "Ο,τι κι αν κάνουμε εδώ, βρίσκουμε τον μπελά μας", τονίζει. "Δεν τους πειράζουμε, αυτοί συνέχεια μας ενοχλούν. Φτιάξαμε εκεί κάποια σπιτάκια για να παραθερίζουμε το καλοκαίρι με τα παιδιά μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι χτίσαμε σε κοινοτικό χώρο, όπου μπορεί να είμαστε παράνομοι, αλλά το ίδιο ισχύει και γι' αυτούς. Ολα τα κτίσματα που έχουν εκεί είναι χωρίς άδειες και έχουν ενταχθεί στα κατεδαφιστέα. Δε μας αφήνουνε νερό, μας κάνουν ζημιές κατά καιρούς, πότε βάζοντας σε κάποιο σπίτι φωτιά, πότε σπάζοντας κάποιο άλλο. Πάντα ισχυρίζονται, βέβαια, ότι δεν τα κάνουν αυτοί αλλά κάποιοι άγνωστοι... Ο κόσμος έχει αγανακτήσει και δεν ξέρουμε κάποια στιγμή πού θα φτάσουμε"...
"Εμένα οι Βαρδινογιάννηδες μ' έχουν αφανίσει", τονίζει απ' την πλευρά του ο Ζαχαρίας Τζομπανάκης. "Ηρθα στην περιοχή το 1986 κι έφτιαξα ένα λυόμενο κι αμέσως πάνε και μου το γκρεμίζουν. Το ξαναφτιάχνω και μου το κλέβουν. Δε μου άφησαν τίποτα μέσα. Πρόσφατα πήγα κι έφτιαξα απ' έξω μια καλαμωτή κι είχα βάλει δέκα καλάμια για να μου κάνουν ίσκιο και πάνε το βράδυ και μου τη χαλούν. Την ξανάφτιαξα την άλλη μέρα, όμως, ξανά τα ίδια. Εμένα μ' έχουν καταστρέψει"... Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια των ανδρών του Λιμενικού της περιοχής, που βρίσκεται εντός του οικισμού!
Η ...άγνοια του κοινοτάρχη
Κι όμως, κατά τη δήλωση του προέδρου της Κοινότητας Πηγαϊδακίων, Μανόλη Κουτσάκη, βία δεν υπάρχει! "Δεν επιτρέπουμε εμείς να υπάρξει βία στην περιοχή μας", ισχυρίστηκε προκαλώντας πολλά ερωτηματικά. Καλά ενημερωμένοι κάτοικοι των Πηγαϊδακίων λένε ότι παλιότερα υπήρξε διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών - Βαρδινογιάννηδων και κοινοτάρχη - για χρηματοδότηση της κοινότητας από την εταιρία ΣΕΚΑ με δεκάδες εκατομμύρια δραχμές. Τα χρήματα αυτά ο Βαρδινογιάννης θα τα έδινε αν οι κάτοικοι εγκατέλειπαν τον οικισμό. Πάντως, ο Μ. Κουτσάκης δηλώνει αποφασισμένος να "συνεχίσει" τις ενέργειες προς όφελος των κατοίκων και εμφανίζει ως σημαντική νίκη της Κοινότητας Πηγαϊδακίων την οριοθέτηση της παραλίας.
Οσον αφορά τη μαζική "εξόντωση", που έγινε, όπως λένε οι κάτοικοι, με εντολή του Σήφη Βαρδινογιάννη την παραμονή των εκλογών του '93, όταν μπουλντόζα παρέσυρε κατά μήκος της παραλίας "Καλών Λιμένων" όλες τις παράγκες των κατοίκων (!), έχει κατατεθεί από την κοινότητα μήνυση που θα εκδικαστεί το Μάρτη.
ΚΚΕ: Να πάρει θέση η κυβέρνηση
Ανακοίνωση για την υπόθεση αυτή εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας το καθεστώς στους "Καλούς Λιμένες" ως καθεστώς βίας και τρομοκρατίας, σαν εκείνα που κυριαρχούσαν επί τουρκοκρατίας, και ζητά από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση.
"Το καθεστώς αυτό επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ ότι στις ταξικές κοινωνίες, στον καπιταλισμό, βασιλεύει ο νόμος του ισχυρού.
Αυτό το καθεστώς εκφοβισμού, εκδίωξης των κατοίκων από την περιοχή και εξαγοράς συνειδήσεων δεν πρέπει να περάσει. Οι κάτοικοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ακολουθώντας το δρόμο του αγώνα, αν θέλουν να γίνουν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες στον τόπο των προγόνων τους.
Το όλο θέμα έχει καθαρά πολιτικό περιεχόμενο και καλούμε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση, για τα όσα άθλια συμβαίνουν στην περιοχή", τονίζει η ΝΕ Ηρακλείου.

Κουφοντίνας vs Βαρδινογιάννης
                    441379_b5B1BC5D7805BBEBE8869FB44AFBDB6C3
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Πολιτική Αγωγή.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Τρεις ερωτήσεις θα κάνω μόνο: Κύριε Βαρδινογιάννη, αμέσως μετά την επίθεση είχατε δηλώσει ότι «σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι».
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό το είπα σ' ένα φίλο μου, πού το ξέρετε εσείς;
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Το έγραψαν οι εφημερίδες. Με αυτή την έκφραση, δείχνατε καθαρά ότι αποδέχεστε τους κανόνες του παιχνιδιού και του πέναλτι, την οποία οι δημοσιογράφοι τη χαρακτηρίζουν την εσχάτη των ποινών μάλιστα. Δε νομίζω ότι είναι κάτι πιο φυσικό και το παραδέχεστε κι εσείς μ' αυτή τη δήλωση, εσείς που είστε ένας από τους επιφανέστερους κεφαλαιοκράτες, ένας από τους επιφανέστερους καπιταλιστές της Ελλάδας...
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: (Μιλάει μακριά από το μικρόφωνο)
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (Μιλάει μακριά από το μικρόφωνο)
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: (Μιλάει μακριά από το μικρόφωνο)
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σας παρακαλώ κύριε, θα μου μιλάτε στον πληθυντικό όταν σας μιλάω. Δε θα μιλήσουμε αυτή τη γλώσσα που ξέρετε. Αν αυτή τη γλώσσα ξέρετε, εγώ δεν την ξέρω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούστε, αυτά, «αυτή τη γλώσσα που ξέρετε» κτλ. ... σας παρακαλώ.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: «Σιγά τα λάχανα» σε υπερασπιστή κ. Πρόεδρε; Αν είναι δυνατόν!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κουφοντίνα κάνετε την ερώτησή σας;
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θα κάνω την ερώτηση. Απλώς εξερράγη η κα συνήγορος, γιατί δεν το ακούσατε εσείς, είπε «σιγά το μούτρο» για την κα Κούρτοβικ. Δείχνει πώς σέβεται τους θεσμούς ο κύριος αυτός. Τι λάχανα, τι μπρόκολα, τι μούτρο, για σας, για το λόγο σας είναι το ίδιο... Αυτό που θα ρωτήσω είναι: Με αυτή τη δήλωση αποδέχεται ως φυσικό αυτός ο οποίος αποτελεί έναν από τους επιφανέστερους κεφαλαιοκράτες της χώρας, να γίνει στόχος μιας αντικαπιταλιστικής Επαναστατικής Οργάνωσης. Αυτό δείχνει αυτή του η δήλωση.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ είπα ένα καλαμπούρι για να δώσω έναν καλαμπουρίστικο τόνο στην επίθεση που μου έγινε και το είπα τηλεφωνικά σ' ένα φίλο μου, στον Αντώνη Λιβάνη, να πω και σε ποιον το είπα. Και δε δείχνει τίποτα. Ούτε παραδέχομαι ποτέ ότι αυτοί οι κύριοι που δικάζονται τώρα εδώ πέρα είχαν δικαίωμα να αντλήσουν από τους εαυτούς τους να κάνουν αυτά τα οποία έκαναν, τους θανάτους που έκαναν. Εγώ τη γλίτωσα, αλλά δεν τη γλίτωσαν οι άλλοι, ούτε ο Μπακογιάννης ούτε οι άλλοι τη γλίτωσαν. Άλλη ερώτηση έχετε;
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Άλλες δύο έχω. Δηλώσατε και εδώ, δηλώσατε και στην πρώτη δίκη, ότι «εγώ δύο χρόνια την ερεύνησα την υπόθεση με δικά μου μέσα. Έφερα ξένους εδώ αλλά δεν είχα κανένα αποτέλεσμα. Έψαχνα να τους βρω, δεν τους βρήκα. Ήμουν άτυχος εγώ για να τους βρω και τυχεροί αυτοί που δεν τους βρήκα». Θα ήθελα να μου πείτε πρώτα πρώτα, τι είναι αυτοί οι ξένοι ειδικοί που φέρατε. Ανήκαν σε κανένα ευαγές ίδρυμα, σε κανένα συνδικάτο; Τι ήταν αυτοί οι ειδικοί τέλος πάντων;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν απαντώ σε τέτοιες ερωτήσεις εγώ.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Μάλιστα. Λέτε μετά ότι «ήταν τυχεροί που δεν τους βρήκα». Τι τύχη θα είχαν δηλαδή αυτοί; Μήπως θα είχαν την τύχη του νεαρού σοσιαλιστή Κοινοτάρχη Γιάννη Κουτσάκη που δολοφονήθηκε γκαγκστερικά; Αυτή την τύχη θα είχαμε;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν ξέρω τι σχέση έχει το ένα με το άλλο.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θα τα καταθέσουμε αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ μην απαντάτε. Άλλη ερώτηση.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Γνωρίζετε το Γιώργο Λευκαδίτη και το Νίκο Σταματιάδη;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δε θυμάμαι.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δε μπορεί να μη τους θυμάστε. Ήταν δύο από τους εργάτες, ο ένας μάλιστα πατέρας δύο ανήλικων παιδιών που δολοφονήθηκαν στο γκαζάδικό σας, επειδή για να κερδίσετε λεφτά δεν είχατε κάνει τον καθαρισμό του χώρου. Και δολοφονήσατε δυο εργάτες, μαυροφορεθήκανε δυο οικογένειες στο βωμό των κερδών σας.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πώς του δίνετε το δικαίωμα να μιλάει έτσι; Πώς του επιτρέπετε αυτού του αλήτη να μιλάει έτσι;
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δε δολοφονήθηκαν; Δεν είναι γεγονός ότι δολοφονήθηκαν δυο εργάτες για να κερδίσει μερικές ψωροδεκάρες ο κ. Βαρδινογιάννης;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Εσείς δολοφονούσατε, οι άλλοι δε δολοφονούσαν. Εσείς είστε οι δολοφόνοι, κανένας άλλος! Κι όχι η Αριστερά την οποία επικαλείστε! Η Αριστερά δε δολοφονούσε έτσι!
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, 4 μήνες φάγανε για το ΣΑΜΙΝΑ, 82 πνίξανε! Αυτή είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διακόπτουμε για λίγη ώρα.
ΔΙΑΚΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνεχίζεται η διαδικασία. Παρακαλώ πολύ να διατηρήσουμε ένα επίπεδο καλό συζητήσεως. Και εσείς κ. Βαρδινογιάννη όταν απευθύνεστε στους κ.κ. συνηγόρους να μη χρησιμοποιείτε απαξιωτικές εκφράσεις. Όπως και οι κ.κ. συνήγοροι έχουν υποχρέωση και αυτοί να τηρούν το προσήκον μέτρο όταν απευθύνονται σε εσάς για να σας υποβάλλουν ερωτήσεις. Παρακαλώ λοιπόν να μην υψώνουμε τον τόνο της φωνής και να μη δημιουργούμε ένταση ώστε να προχωρήσει ομαλά η συζήτηση της υποθέσεως.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε πρέπει να πω ότι δε με καλύπτει η προτροπή σας στον μάρτυρα, θα πρέπει νομίζω να υποδείξετε στον μάρτυρα, να του υπενθυμίσετε ότι οι συνήγοροι είναι λειτουργοί της Δικαιοσύνης οι οποίοι δικαιούνται όποιο σεβασμό δικαιούται και το Δικαστήριο. Αυτό πρέπει να το έχει υπόψη του ο μάρτυρας όταν βρίσκεται εδώ μέσα και πρέπει να ξέρει πώς φέρεται. Οφείλετε να του το πείτε. Διότι δεν έχει συναίσθηση ούτε συνείδηση.
Κύριε μάρτυς, για πείτε μου, θυμάστε τα ονόματα των ανθρώπων που ήταν μαζί σας;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τι εννοείτε;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η συνοδεία σας.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δε θυμάμαι τα ονόματά τους.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είπατε ότι κανένας δεν τραυματίστηκε.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Νομίζω ναι.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κάποιος όμως έλεγε ότι τραυματίστηκε. Δεν τραυματίστηκε, γρατσουνιές είχε. Δε ρωτήσατε να μάθετε; Ο άνθρωπος που σας προστάτευε.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν υπήρχε σοβαρό θέμα για να τον ρωτήσω.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ήταν όμως οι άνθρωποι που σας προστάτευαν, προστάτευαν τη ζωή σας και έπαιζαν τη δική τους ζωή για να σας προστατεύουν. Δεν ασχοληθήκατε να δείτε σε τι κατάσταση ήταν;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μη με κατηγορείτε τώρα για πράγματα τα οποία είναι ξεκάθαρα...
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ ρωτώ για να δω, γιατί προκύπτει από την προηγούμενη φορά ότι ούτε τα ονόματά τους θυμόσασταν ούτε το τι τους είχε συμβεί είχατε θελήσει να δείτε. Να δούμε δηλαδή δυο χιλιάδες άνθρωποι που δουλεύουν σ' εσάς, τι καταλαβαίνουν από εσάς, τι δέχονται από σας.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να πάτε να τους ρωτήσετε να σας πουν.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και ειδικά για τους τέσσερις.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να πάτε να ρωτήσετε και τους δυο χιλιάδες.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Απαντούν με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι και νομίζω ότι αυτό αρκεί. Να σας ρωτήσω: Ήσασταν Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, έτσι δεν είναι; Παλαιότερα εννοώ.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι. Ακόμα είμαι, απόστρατος.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πότε αποστρατευτήκατε;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το '67.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η ρουκέτα που σας χτύπησε ήταν 236 αντιαρματική. Το γνωρίζετε;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γνωρίζετε τι είναι οι ρουκέτες 236;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ξέρετε ποιος είναι ο στόχος μιας αντιαρματικής ρουκέτας; Είναι να προκαλέσει έκρηξη σε μεγάλη έκταση γύρω από το στόχο ή να καταστρέψει το στόχο;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να σας κάνω την ανάποδη ερώτηση..
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι, εσείς δε μου κάνετε ερωτήσεις, λυπάμαι κ. Βαρδινογιάννη, εγώ κάνω ερωτήσεις. Το ερώτημά μου είναι αν οι αντιαρματικές ρουκέτες με τη γνώση, με τη λογική του στρατιωτικού που έχετε, έχουν σα στόχο να χτυπήσουν επιλεγμένα το στόχο ή να προκαλέσουν καταστροφή σε μεγάλη έκταση γύρω απ' αυτόν. Ποιος είναι ο στόχος ενός αντιαρματικού βλήματος;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο σκοπός ήταν να προκαλέσουν το θάνατο.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ σας ρωτώ για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Για το συγκεκριμένο θέμα μιλάω κι εγώ. Που βεβαίως ήταν ο θάνατος ο δικός μου.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ως προς εσάς έχει τοποθετηθεί η Οργάνωση με προκήρυξή της. Εγώ ρωτώ για το παραπέρα. Ρωτώ, η έκρηξη ενός αντιαρματικού βλήματος αποβλέπει;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν έχω να σας απαντήσω τίποτα σ' αυτό.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν έχετε ν' απαντήσετε σ' αυτό. Γιατί πριν απαντούσατε στην κα Εισαγγελέα που σας ρωτούσε; Όταν σας ρωτούσε «μπορούσε να χτυπήσει κι άλλους;», σας ρώτησε και ο Πρόεδρος και είπατε «ναι, βεβαίως, πολύ κόσμο, ήταν και ανοιχτά τα μαγαζιά». Αυτό εκεί για το είπατε και σ' εμένα λέτε «δεν απαντώ»;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Άλλαξα γνώμη από τότε μέχρι τώρα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αλλάξατε γνώμη. Ξέρετε ή δεν ξέρετε;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν ξέρω.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ψευδορκήσατε πριν που είπατε ότι ξέρετε;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν έχω ορκιστεί.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εδώ δεν είναι Motor Oil, εδώ είναι Δικαστήριο. Μήπως δεν το έχετε καταλάβει κ. Βαρδινογιάννη; Δεν είστε στη Motor Oil και οφείλετε να σέβεστε κάποια πράγματα.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το πού είμαι εγώ το ξέρω πάρα πολύ καλά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, το πού βρίσκεται ο κ. μάρτυς το γνωρίζει, δε χρειάζεται να του το υπενθυμίζετε ούτε να τον μέμφεστε, να τον ψέγετε. Ερώτηση θα κάνετε και θα πάρετε τις απαντήσεις που θέλετε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα κρατήσω την ψυχραιμία μου κ. Πρόεδρε αλλά η συμπεριφορά του μάρτυρα δε βοηθά. Ερωτήθηκε πριν από το Δικαστήριό σας αν ξέρει. Σας είπε «ξέρω» και σας μίλησε για αποτελέσματα. Τον ρωτάω εγώ τώρα, μου λέει «δεν ξέρω και δεν απαντώ».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα σχολιάσετε μετά την κατάθεση του κ. μάρτυρα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε θα τη σχολιάσω μετά αν αξίζει τον κόπο να τη σχολιάσω, αλλά δε μπορώ να δεχθώ να είναι παρωδία η εξέταση ενός μάρτυρα. Ούτε εσείς δεν πρέπει να το δεχθείτε γιατί προσβάλλει το Δικαστήριό σας. «Από δω λέω αυτά, από κει λέω εκείνα, δεν σου απαντώ, σιγά τα λάχανα» όλα αυτά...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απάντηση ζητάτε σε ερώτησή σας. Εάν δε σας δοθεί απάντηση τι πρέπει να γίνει; Θα το σχολιάσετε μετά.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η ερώτησή μου είναι γιατί προηγούμενα απάντησε αλλιώς αφού δεν ήξερε. Και αυτό που θέλω είναι να ανακαλέσει ακριβώς αυτό που είπα πριν, να πει ότι απάντησα, ήταν λάθος μου, το ανακαλώ, δεν ξέρω, δε μπορώ να απαντήσω. Αυτό θέλω να πει ο μάρτυρας.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό είναι δική σας σκέψη.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ξέρετε ή δεν ξέρετε; Σας ρώτησα πριν και μου απαντήσατε...
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Απαντώ σ' εσάς ό,τι θέλω να απαντήσω.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Με συγχωρείτε, οι ερωτήσεις που σας κάνω εγώ, σας το ξαναλέω, είναι ερωτήσεις που σας κάνει ουσιαστικά ένας δικαστικός λειτουργός. Είμαι λειτουργός της Δικαιοσύνης και ό,τι ερωτήσεις σας κάνουμε για να βρούμε την αλήθεια. Κι εμείς θέλουμε να βρούμε την αλήθεια.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το ξέρετε ότι είστε λειτουργός της Δικαιοσύνης;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε μάρτυς, σας παρακαλώ.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε μάρτυς, εσείς δεν ρωτάτε, δεν έχετε αυτό το δικαίωμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ όχι αυτού του είδους συζήτηση.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, με τον τρόπο που μου μιλάει θα του μιλάω.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όταν μου λέει κ. Πρόεδρε ότι δυο χιλιάδες άνθρωποι που δουλεύουν σ' εμένα με μισούν και δεν καταλαβαίνει, να πάει μια φορά να δει, προχθές που έκαναν συνέλευση οι εργαζόμενοι πώς μιλούσαν για μένα για να καταλάβει τι θέση έχω εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ερώτησή σας ποια είναι κα συνήγορε;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Οι ερωτήσεις μου κ. Πρόεδρε αποσκοπούσαν στη διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών. Εξηγώ για να είναι κατανοητό στο Δικαστήριο, αποσκοπούσαν στη διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών και προσπαθούσα να διερευνήσω το εάν η ρουκέτα η συγκεκριμένη, το συγκεκριμένο βλήμα εκρηγνυόμενο μπορούσε να προκαλέσει ζημιές σε άλλους ανθρώπους πέραν του πολύ επιλεγμένου στόχους. Δε ρώτησα αν ήθελαν να τον χτυπήσουν ή όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η απάντησή σας ποια είναι κύριε μάρτυς; Τη δώσατε σ' εμένα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Την ανακάλεσε κ. Πρόεδρε.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εάν πετύχαινε, θα είχα σκοτωθεί εγώ και θα είχε σκοτωθεί και ο οδηγός και ο άλλος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκτός από εσάς, θα είχε και άλλες επιπτώσεις; Δηλαδή στον περιβάλλοντα χώρο θα είχε συνέπειες;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν το ξέρω αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και αυτή, και άλλες τρεις. Γιατί πέσανε τρεις ρουκέτες. Αυτές οι τρεις ρουκέτες, εάν μάθατε, η εκρηκτική τους ισχύς θα ήταν τέτοια που θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα και για τον περιβάλλοντα χώρο; Εκτός δηλαδή που κατευθύνονταν σ' εσάς.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να μπω σε εικασίες δε θέλω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, εάν γνωρίζετε.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να σας πω το εξής: Και οι τρεις ήταν εναντίον του αυτοκινήτου μου με αντικειμενικό σκοπό να σκοτώσουν εμένα. Τώρα αν μ' εμένα σκοτώνονταν και οι άλλοι δεν τους ενδιέφερε. Λένε, μεταξύ τους τα λένε αυτά αυτοί οι περίφημοι που είναι εδώ για να δικαστούν, ότι ένας που κάθισε δίπλα για να χτυπήσει τη ρουκέτα, την κούνησε, της μετέβαλλε τη μορφή που θα έφευγε. Δε θυμάμαι το όνομά του πώς τον λένε, ένας χοντρός ήτανε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ισχύς εγώ ρωτώ...
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εκεί που κάθισε στο αυτοκίνητο για να χτυπήσει τη ρουκέτα, να την εκπυρσοκροτήσει, ήταν χοντρός και κούνησε τη ρουκέτα. Μεταξύ τους τα λένε αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας ρωτώ: Η ισχύς αυτή ήταν τέτοια που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων; Σε αντικείμενα, σε περιουσίες παρακείμενες;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μας ενδιαφέρει αυτό το θέμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, ενδιαφέρει διότι εκτός από την ανθρωποκτονία, την απόπειρα, δικάζουμε και την έκρηξη. Η έκρηξη είναι άλλο αδίκημα και έχει άλλες συνέπειες η έκρηξη.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εγώ δεν το ξέρω. Δεν ξέρω κατ' αρχήν αν ήταν άνθρωποι γύρω. Ήταν μια κατοικημένη περιοχή, αν εξερρυγνύετο πουθενά αλλού ας πούμε η ρουκέτα που πήγε στο μπαλκόνι, αν είχε ανθρώπους εκεί πέρα που είχε εκραγεί, θα σκοτώνονταν οι άνθρωποι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκτός απ’ αυτό, εάν εξερρυγνύοντο οι ρουκέτες στο αυτοκίνητό σας, εκτός από σας θα προκαλούνταν και άλλες ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ασφαλώς, και ο φύλακας και ο οδηγός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόνο;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν το ξέρω το μόνο.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μόνο, αυτό απαντά κ. Πρόεδρε.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν το ξέρω εγώ το «μόνο»...
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι σαφής, ότι οι ρουκέτες μπορούσαν να χτυπήσουν τον φύλακα και τον οδηγό.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν είπα εγώ τέτοιο πράγμα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αυτό δεν είπατε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφήστε κα συνήγορε, σας παρακαλώ.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είπατε «εμένα, το φύλακα και τον οδηγό».
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό ξέρω εγώ. Αλλά το τι θα γινόταν από κει και πέρα δεν το ξέρει κανένας μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή είναι η απάντηση του κ. μάρτυρα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είπατε ότι διερευνήσατε για τη ρουκέτα που χτύπησε απέναντι και τελικά εξερράγη στο στηθαίο ενός μπαλκονιού της απέναντι πολυκατοικίας.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν το είπα εγώ αυτό. Είπα ότι πήγα απέναντι να ρωτήσω..
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σας ρώτησαν «μάθατε;» και είπατε «ρωτήσαμε, δεν είχαν μάθει, δεν είχαν πάθει απολύτως τίποτα».
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κάποιος άλλος μάρτυρας κατέθεσε ότι εξερράγη, όχι εγώ.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είπατε ότι «ρωτήσαμε» όταν σας ρώτησαν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μισό λεπτό: Εξερράγη ή χτύπησε;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στο μπαλκόνι; Εγώ δεν έχω ιδέα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πριν είπε «εξερράγη» κ. Πρόεδρε. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία γιατί εμείς το ξέρουμε από τη δικογραφία το τι έγινε. Εμένα με ενδιέφερε το άλλο πράγμα, το δεύτερο σκέλος της φράσης μου, το αν ασχολήθηκε με τους ανθρώπους που υπέστησαν αυτό το πλήγμα, μεγάλο ή μικρό. Αν ασχολήθηκε ως αυτός κατά του οποίου κατευθυνόταν αυτό το βλήμα. Αυτή ήταν η ερώτηση. Ρωτήσατε, ασχοληθήκατε οι άνθρωποι αν είναι καλά, αν έπαθαν κάτι;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δε κατάλαβα την ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εάν ασχοληθήκατε να δείτε τι συνέβη με αυτούς τους ανθρώπους.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εκτός απ' τους δικούς μου δηλαδή;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Εκεί που έπεσε στα μπαλκόνι που έπεσε μία...
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ρώτησα αν έπαθε κανένας ζημιές, και μάλιστα ρώτησα αν έπαθε και κανένας ζημιά για να τη διορθώσω εγώ.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έπαθε κανείς ζημιά;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, δε θυμάμαι, κανένας δε μου ζήτησε τίποτα....
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι αν σας ζήτησε, εσείς προσφερθήκατε, πώς θα ερχόταν κάποιος να σας ζητήσει; Εσείς είπατε ότι «εγώ είπα να βοηθήσω».
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εγώ προσφέρθηκα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εσείς προσφερθήκατε πού; Πήγατε να χτυπήσετε την πόρτα να τους πείτε....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κα συνήγορε, η κοινωνική ευαισθησία που ερευνάτε, απαντήθηκε από μέρους του κ. μάρτυρα. Είπε ότι ενδιαφέρθηκε. Άλλη ερώτηση.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Για πείτε μας κ. μάρτυς, τι είχε γίνει στο «Κρήτη Σι»;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Δεν είναι ερώτηση αυτή κ. Πρόεδρε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι ερώτηση που μας αφορά γιατί είναι αυτό που αναφέρεται τον Φεβρουάριο του 1990. Είναι από την προκήρυξη, δε θα διερευνήσω για ποιο λόγο;
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Δε θα συζητήσουμε την προκήρυξη καθόλου.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εσείς όχι. Εμείς όμως ναι. Κύριε Λυκουρέζο, σας εκτιμώ πάρα πολύ, είστε ευπατρίδης της δικηγορίας, μην παρεμβαίνετε, μου χαλάτε την πολύ καλή εικόνα που έχω για σας, ειλικρινά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια είναι η ερώτηση;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η ερώτησή μου είναι τι έγινε στο «Κρήτη Σι» το 1990; Είναι ένα πλοίο ιδιοκτησίας το ομίλου Βαρδινογιάννη στο οποίο έγινε μια έκρηξη, σκοτώθηκαν δυο άνθρωποι, τραυματίστηκαν έξι, σε ένα εργατικό ατύχημα που οι εφημερίδες της εποχής το βάζουν μέσα σε εισαγωγικά. Θέλω να μας πει ο κ. Βαρδινογιάννης τι είχε γίνει.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μα επιτρέπετε τέτοια ερώτηση κ. Πρόεδρε; Με ρωτάτε εμένα να σας πω γιατί έγινε έκρηξη;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τι θέλετε να σας ρωτήσω; Αν αναγνωρίζετε τον Κουφοντίνα; Δε θα σας ρωτήσω.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έχουν αθωωθεί τα πράγματα, έχουν τελειώσει. Και είναι τελείως ανεξάρτητο. Έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο; Θα πούμε τη 17Ν τώρα με το «Κρήτη Σι»; Θα τα συνδυάσουμε; Τι είναι αυτά τα πράγματα;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε μάρτυς, το «Κρήτη Σι»...
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έλα μωρέ τώρα...
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: «Έλα μωρέ»;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δε μίλησα σ' εσένα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και στον κατηγορούμενο, κ. Βαρδινογιάννη ο κατηγορούμενος σε κάθε περίπτωση...
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Καλά, άσε τον κατηγορούμενο τώρα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο κατηγορούμενος είναι ιερό πρόσωπο. Και δε μπορείτε να μου απευθύνεστε στον ενικό. Σας παρακαλώ πάρα πολύ.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θα συγκινηθώ πάρα πολύ. Πολύ θα συγκινηθώ!
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Έχουμε ένα υβρεολόγιο, με συγχωρείτε, λιμανιού κ. Πρόεδρε. Εγώ δε μπορώ να αντιμετωπίσω, ειλικρινά τέτοιο επίπεδο. Δε βρισκόμαστε στο λιμάνι, το ξαναλέω. Τη θυμάστε την έκρηξη που έγινε; Θυμάστε την πυρκαγιά του «Κρήτη Σι»;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε κ. μάρτυς.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τον καλύπτετε όμως. Δεν έχω άλλη πηγή κ. Πρόεδρε εκτός από τις εφημερίδες και την κατάθεση του μάρτυρα για να δούμε τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη γενικευμένη αγανάκτηση κατά του κ . Βαρδινογιάννη.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η συνήγορος θέλει να βρει δικαιολογία γιατί η 17Ν άρχισε να μου επιτεθεί.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αυτό προσπαθώ να διερευνήσω.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό προσπαθεί όλη η κοινωνία, δεν είστε μόνο εσείς.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το όνομα Γιάννης Κουτσάκης τι σας λέει;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το είπατε και προηγουμένως και κακώς αναφέρετε το θέμα. Πολύ κακώς. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν αφορά ούτε την παρούσα κατάσταση ούτε και την ουσία του θέματος.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Με τη ΣΕΚΑ την εταιρεία που εκμεταλλευόταν...
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αφήστε τις εταιρείες.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σας παρακαλώ, δε θα μου πείτε εσείς.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μα δε μπορείτε να με ρωτάτε ό,τι θέλετε. Εγώ ήρθα εδώ για να καταθέσω για συγκεκριμένη δίκη.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είχατε σχέση με τη ΣΕΚΑ, την εταιρεία των Καλών Λιμένων; Είναι ερώτηση κ. Πρόεδρε που έχει σχέση με την προκήρυξη, έχει σχέση με τα κίνητρα, με τα πολιτικά κίνητρα της ενέργειας, τα οποία θέλουμε να διερευνήσουμε. Και το Δικαστήριό σας το έχει αποδειχθεί ότι διερευνούμε τα πολιτικά κίνητρα. Εκτός και αν είμαστε σε άλλο Δικαστήριο.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Το ερώτημα είναι γιατί έγινε αυτή η ενέργεια, ποια ήταν τα κίνητρα, ποιοι ήταν οι λόγοι. Υπήρχε κάτι προσωπικό;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δε διερευνούμε τα κίνητρα; Εμείς διερευνούμε πάντα τον πολιτικό χαρακτήρα, το έχουμε δηλώσει από την αρχή ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο πολιτικός χαρακτήρας.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να σας δηλώσω, ό,τι κίνητρα κι αν πουν ότι είχε η 17Ν για να με χτυπήσουν, να τα δεχτούμε, δε μ' ενδιαφέρει. Ήταν δικό τους θέμα, δική τους απόφαση, παράνομη, οτιδήποτε, αντιεθνική, ανήθικη και οτιδήποτε είναι. Από κει και πέρα τι δικαιολογίες θέλουν να βρουν, ας βρουν ελεύθερα όσες θέλουν. Θεωρητικά όσες θέλουν. Ξεχάσατε να πάρετε την ιστορία μου στο Ναυτικό, είχα τιμωρήσει πολλούς ανθρώπους.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχετε φύγει το '67, θα σας ρωτήσω τώρα, από το '67 μέχρι το '70 που φτιάχνεται η Motor Oil;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Με έδιωξε η Επανάσταση...
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα σας ρωτήσω τι έχει συμβεί και βρίσκεστε με ένα τέτοιο τεράστιο κεφάλαιο στα χέρια σας. Αλλά προτού φθάσω εκεί, επιμένω να ρωτήσω: Στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης, της νότιας Κρήτης, ενεργοποιείται η εταιρεία ΣΕΚΑ. Είναι εταιρεία του ομίλου Βαρδινογιάννη, των Αφων Βαρδινογιάννη. Είναι γεγονός, είναι αλήθεια;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γιατί κ. Πρόεδρε; Πώς δε μας ενδιαφέρει κ. Πρόεδρε;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δική μας είναι η εταιρεία.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αγοράσατε μια μεγάλη έκταση στους Καλούς Λιμένες;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το 1960.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε κ. μάρτυς.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αγοράσατε μια μεγάλη έκταση και εκτοπίσατε από τα σπίτια τους ανθρώπους;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κανένα δεν εκτοπίσαμε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τους ανθρώπους της περιοχής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε κύριε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Βαρδινογιάννη ο Γιάννης Κοτσάκης ήταν Κοινοτάρχης της περιοχής που αντιστάθηκε στα σχέδιά σας για την αρπαγή της γης στους Καλούς Λιμένες και την εγκατάσταση του κέντρου ανεφοδιασμού της Μεσογείου. Ο άνθρωπος αυτός βρέθηκε δολοφονημένος, το ξέρετε; Γιατί ενοχλείστε όταν ακούτε το όνομά του;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν ενοχλούμαι καθόλου.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ενοχλείστε και λέτε ότι δεν πρέπει να το θίγουμε.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το ξέρετε ότι βρέθηκε δολοφονημένος; Δολοφονήθηκε μπροστά στην οικογένειά του.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δολοφονήθηκε μπροστά στην οικογένειά του με φριχτό τρόπο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε κύριε...
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ο ίδιος ο κ. Βαρδινογιάννης είπε «δε θα βγείτε έξω; Θα δείτε τι θα σας κάνω» Με τον ίδιο τρόπο που έκανε και στον Κοτσάκη.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σας το ξαναλέω πάλι άμα θέλετε...
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Το επαναλαμβάνει, τον ακούτε. Και το είπε και στην πρώτη δίκη, «αν σας έβρισκα τι θα σας έκανα....»
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ακριβώς.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δείτε πώς ένας γκάγκστερ αντιλαμβάνεται τους νόμους!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μη διακόπτετε κ. Κουφοντίνα.
Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Ένας δολοφόνος πώς τους αντιλαμβάνεται;
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Μη μπούμε σ' αυτή την κουβέντα...
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο κ. Λυκουρέζος παρεμβαίνει στο διάλογο ανεπίτρεπτα θα έλεγα. Θα ανακαλέσω όσα είπα προηγούμενα. Κύριε μάρτυς η εταιρεία ΣΕΚΑ δραστηριοποιήθηκε στην Κρήτη με κεφάλαια από δανεισμό από αμερικανική τράπεζα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε κύριε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: 36 εκατομμύρια με υποθήκευση μίας βραχονησίδας αξίας 75 χιλιάδων δραχμών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να τα κάνουμε αυτά κυρία Συνήγορε;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ενδιαφέρει κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να τα κάνουμε;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα σας τα δώσω, θα είναι και αναγνωστέα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι θέλετε δώστε μας να τα αναγνώσουμε, αλλά εδώ τώρα τι σημασία έχουν αυτά;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σας έχω πει ότι σε αυτή την αίθουσα παρελαύνουν οι μεγαλύτερες οικογένειες του τόπου και οι ισχυρότεροι παράγοντες της οικονομικής και της πολιτικής ζωής. Νομίζω ότι αυτό είναι μία σημαντική διάσταση της δίκης και θα πρέπει να μην κλείνετε τα μάτια σας, θα πρέπει να αφήσετε να διερευνηθεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια είναι σημαντική δηλαδή;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το γεγονός ότι από αυτή την αίθουσα παρελαύνουν οι σημαντικότεροι παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι μέλη της κοινωνίας αυτής οι οικονομικοί παράγοντες κυρία Συνήγορε;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σας είπα εγώ ότι παρελαύνουν άνθρωποι εκτός κοινωνίας;
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ισχυρότατα μέλη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Από ποια πλευρά όμως της κοινωνίας και ενάντια σε ποια άλλη πλευρά της κοινωνίας; Αυτό θα το διερευνήσουμε και να το επιτρέψει το Δικαστήριό σας να διερευνηθεί γιατί αφορά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω τι εννοείτε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι, η ερώτησή μου είναι η ΣΕΚΑ και η βάση ανεφοδιασμού πλοίων με πετρέλαιο στη Νότια Κρήτη στους Καλούς Λιμένες δημιουργήθηκε με δάνειο από αμερικανική τράπεζα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε κύριε μάρτυς.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ανεφοδιαζόταν εκεί τα πλοία του αμερικανικού στόλου;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εγώ για να σας απαντήσω σε αυτό..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε κύριε μάρτυς.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θα απαντήσω, δεν μπορώ κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ λέω να μην απαντήσετε κύριε μάρτυς.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γιατί τον προστατεύετε κύριε Πρόεδρε; Τι φοβάστε; Φοβάστε να μας απαντήσει αν ήταν με αμερικανικά συμφέροντα η δημιουργία μιας βάσης ανεφοδιασμού, για να χτυπάνε τα πλοία τα αμερικάνικα στο Ιράκ ή όπου αλλού χρειαζότανε κάθε φορά, στη Μέση Ανατολή; Δεν ήταν το Ιράκ τότε, στη Μέση Ανατολή.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εγώ θέλω κύριε Πρόεδρε να σας πω κάτι άλλο. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αυτή η κατηγορουμένη η Αμερική μας έσωσε την Ελλάδα εδώ πέρα, έτσι; Για να πω κι εγώ για τον έκτο στόλο. Μας έστειλε τρόφιμα, μας βοήθησε οικονομικά, μας βοήθησε ηθικά, μας βοήθησε να μην καταλάβουν οι κομουνιστές..
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μας έδωσε και λεφτά, δάνεια.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Οι κομουνιστές να πάμε στον Στάλιν και τα λοιπά.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μας έδωσαν και δάνεια, για πείτε τα. Αυτά ρωτάω κι εγώ.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Έκανε και την επανάσταση όπως είπατε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχουν κι άλλες απόψεις.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σεβαστές. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτές είναι οι απόψεις της άλλης πλευράς, αλλά μην εμπλακούμε όμως σε αυτή τη διαδικασία.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα έχουμε αυτή την υπόθεση να εξετάσουμε.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αλλά δεν μπορούμε να κουβεντιάζουμε τώρα για τον έκτο στόλο ανεφοδιάζετο το 1961...
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι το 1961, το 1990 σας χτυπάνε κύριε Βαρδινογιάννη. Το 1990 σας χτυπάνε κι είναι διαφορετικός ο ρόλος και ούτως ή άλλως είναι πάντα γνωστός. Ποιος ήταν ο ρόλος του έκτου στόλου στη Μεσόγειο;
Ι. ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Τώρα είναι ερώτηση για τον κύριο Βαρδινογιάννη;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι δεν είναι ερώτηση για τον κύριο Βαρδινογιάννη, είναι σαφές. Ξέρετε μήπως από ποιον μετατέθηκε ο Ανθυπαστυνόμος Ασφαλείας Ηρακλείου Χαριτάκης ο οποίος διερευνούσε την υπόθεση της δολοφονίας Κουτσάκη; Ξέρετε από ποιον και γιατί μετατέθηκε και εγκατέλειψε την έρευνα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε κύριε μάρτυς.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να μην απαντήσει ούτε σε αυτό! Τον προστατεύετε κύριε Πρόεδρε. Για πείτε μου κύριε μάρτυς, πότε φτιάχτηκε η MOTOR OIL; Το 1970 έχω εγώ εδώ, είναι έτσι;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ας πούμε το 1970.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Με τι κεφάλαια;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Από τα δικά σας.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ δεν το αμφισβητώ αυτό, αλλά αν το καταθέτετε κι εσείς να καταχωρηθεί στα πρακτικά.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Και να λογαριάσεις και τους τόκους πόσοι είναι να έρθω να σου τους πληρώσω.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχετε χιούμορ κύριε Βαρδινογιάννη, αλλά δεν απαντάτε στην ερώτηση. Με τι κεφάλαια φτιάχτηκε η MOTOR OIL το 1970;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Γι αυτό καταστρέφετε την Ελλάδα κύριοι.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εσείς το 1967 βγήκατε από το ναυτικό.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δε βγήκα, με διώξανε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σας διώξανε ναι, το ξέρω, δεν έχω διαβάσει.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Στην επανάσταση, μας το είπατε.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Επανάσταση έκανα ναι.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχετε και αντιστασιακή δράση.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έχω κι απ’ αυτή.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ ρωτάω πως ένας αποστρατευμένος αξιωματικός του ναυτικού του 1967 βρίσκεται σήμερα να έχει το 45% και στις επόμενες μέρες που θα εξαγοράσετε και το κομμάτι της ARAMCO το 80% τόσο αν δεν το εξαγοράσατε ήδη..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε κύριε μάρτυς.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το 85% της MOTOR OIL, μία εταιρεία από τις μεγαλύτερες που κινούνται στον τομέα των πετρελαιοειδών..
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δυστυχώς δεν έχω το 85%, έχω μόνο το 67%.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το 67% έχετε; Μάλιστα.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, για να διορθώσω λιγάκι τα πράγματα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι, καλά κάνετε, διότι μάλλον είναι λίγο παρωχημένα. Βέβαια 25 Μαρτίου 2006 είναι αυτό. Για πείτε μου λοιπόν;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να σας απαντήσει;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η ερώτηση είναι πως κατορθώνει..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε κύριε μάρτυς.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ένας άνθρωπος που εκδιώκεται από το στρατό μέσα σε τρία χρόνια να φτιάχνει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και σήμερα έναν κολοσσό;
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Με αμερικανικά κεφάλαια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ. Μην απαντάτε κύριε μάρτυς.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι να σας τα πω εσάς για να ενημερωθείτε, ο αδερφός μου την έφτιαξε τη MOTOR OIL κι όχι εγώ.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ο Νίκος.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο Νίκος. Είσαστε μία οικογένεια και δραστηριοποιείστε με τον ίδιο τρόπο, ξεκινάτε από την Επισκοπή..
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, λέω για λόγους τυπικούς να σας διορθώσω για να μην κάνετε λάθος.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ξεκινάτε από την Επισκοπή το 1960 χωρίς τίποτε και βρίσκεστε σήμερα να έχετε ότι έχετε. Για πείτε μας εσείς ποια είναι η δικιά σας οικονομική ταυτότητα κύριε μάρτυς;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η οικογένειά μου.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η οικογένειά σας! Ενιαία. Ανήκει σε σας το STAR και στην οικογένειά σας;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δε θυμάμαι.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε κύριε μάρτυς.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γιατί κύριε Πρόεδρε; Ψάχνω να βρω, έχω κάπου την οικονομική σας ταυτότητα από δικά σας δημοσιεύματα που προωθείτε εσείς στον Τύπο, αλλά δεν το βρίσκω. Έχετε το 50%, η AVIN κύριε Βαρδινογιάννη; Δεν απαντάτε. Οι Αττικές Εκδόσεις;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η εφορία είσαστε;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ρωτάω αν είστε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν είμαι, είμαι Δικαστήριο. Σας είπα ότι είμαι παράγοντας μία διαδικασίας στην οποίαν ήρθατε να καταθέσετε.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εγώ δε μπαίνω στα καθήκοντά σας. Αλλά θέλω να πω περιοριστείτε σε αυτά που πρέπει να περιοριστείτε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εσείς δεν έχετε να μου πείτε τίποτα. Δεν έχετε εσείς να μου υποδείξετε τη δουλειά μου.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να μου εξηγήσετε εσείς, μια που είσαστε εκπρόσωπος της 17Ν...
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν είμαι εκπρόσωπος της 17Ν.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να μου εξηγήσετε γιατί σκοτώσανε τόσους ανθρώπους.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν είμαι εκπρόσωπος της 17Ν, δεν δικαιούστε να κάνετε ερωτήσεις...
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Να μου εξηγήσετε γιατί δολοφονήσατε τους δύο εργάτες για μερικά ψωροδολάρια; Για να μη δώσετε μερικά ψωροδολάρια για να καθαρίσουν τα αμπάρια πριν τους στείλετε να πεθάνουν από ασφυξία και έξι να χαροπαλεύουν με εγκαύματα.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εγώ δε θα ξαναπαντήσω σε τέτοιες ερωτήσεις.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γιατί γελάτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ υποβάλλετε ερωτήσεις.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ θα επανέλθω στην υπόθεση του «Κρήτη Σι», τον κύριο Σχοινόπουλο τον γνωρίζετε; Ήταν ο Διοικητής του Λιμενικού Σταθμού Κερατσινίου, που ασχολήθηκε με την υπόθεση του «Κρήτη Σι» και το εργατικό ατύχημα που προκάλεσε το θάνατο των δύο εργατών, το θυμάστε το όνομα κύριε Βαρδινογιάννη;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε κύριε μάρτυς.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μα δεν μπορώ να απαντήσω κύριε Πρόεδρε, κουράστηκα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γιατί κύριε Πρόεδρε να μην απαντήσει; Αν έχει κουραστεί να του φέρουμε μια καρέκλα.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, δεν κουράστηκα. Κουράστηκα από τις ερωτήσεις αυτού του είδους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να ξεκουραστείτε και να συνεχίσουμε μετά;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, για όνομα του Θεού. Και μια ώρα αν θέλετε ακόμα και δυο ώρες δε με πειράζει εμένα. Μπορούν να πουν ότι θέλουν οι άνθρωποι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι ώρα για διακοπή για το γεύμα των κρατουμένων. Λοιπόν διακόπτουμε για μισή ώρα.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή θα αποχωρήσω μετά, θα με εκπροσωπήσει κάποιος συνάδελφος.

ΔΙΑΚΟΠΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ορίστε κυρία Συνήγορε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Βαρδινογιάννη την προκήρυξη δεν τη διαβάσατε ποτέ;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν άκουσα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Την προκήρυξη της Οργάνωσης που βγήκε όταν έγινε το χτύπημα εναντίον σας, είχε γίνει μία απόπειρα εναντίον σας και κινδύνευσε η ζωή σας. Δε διαβάσατε την προκήρυξη να δείτε τι συνέβαινε;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τη διάβασα αλλά δεν τη διάβασα πολύ.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν τη θυμάστε;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν τη θυμάμαι καθόλου.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θυμάστε ότι αναφερόταν κεντρικά στο Κρήτη Σι στην έκρηξη στο πλοίο;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, δεν το θυμάμαι αυτό.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν το θυμάστε! Στο ναυάγιο κάποιων πλοίων σας στο οποίο πνίγηκαν πάρα πολλοί ναυτικοί, αυτό το θυμάστε; Αναφέρεται σε δύο τουλάχιστον ναυάγια από τα πρώτα, ένα στη Μάγχη από τη Γαλλία προς την Αγγλία κι ένα Minerale τον Αύγουστο ανοιχτά της Ιαπωνίας όπου έχουν πνιγεί όλοι οι ναυτικοί, αυτά τα θυμάστε;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δε θυμάμαι τα καράβια που μου λέτε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δε θυμάστε και τα καράβια! Να ρωτήσω το χρέος σας στην Κοινότητα των Αγίων Θεοδώρων, το χρέος της MOTOR OIL ενός μεγάλου ποσού 200 εκατομμύρια λέει για κοινοτικά τέλη στην Κοινότητα των Αγίων Θεοδώρων, γιατί είχε παρουσιαστεί ότι τα διυλιστήρια είχαν έκταση 12 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα αντί για 12 χιλιάδες στρέμματα όπως ήταν πραγματικά. Αυτό το θυμάστε;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Για όλα αυτά δε θυμάμαι τίποτα, αλλά δεν υπάρχει και μία εκκρεμότης.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τα έχετε τακτοποιήσει δηλαδή αυτά; Την αγορά μίας έκτασης στη Σιθωνία τη θυμάστε;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι εκκρεμής ακόμα αυτή.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι εκκρεμής η αγορά! Είναι 53 χιλιάδες στρέμματα;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Περίπου.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είχαν αγοραστεί προς 1.000 δραχμές το στρέμμα;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο αδερφός μου το είχε πάρει, δεν ξέρω πόσο το πήρε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Για τη Σιθωνία δεν είναι εξωφρενικό το τίμημα;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εξαρτάται από την εποχή και για το λόγο.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να σας πω, ο κύριος Κύρτσος σας θεωρεί ότι είσαστε ένα από τα μεγαλύτερα διαπλεκόμενα στην Ελλάδα, το έχετε υπόψη σας;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο μόνος που το θεωρεί είναι αυτός, κανείς άλλος δε με θεωρεί διαπλεκόμενο.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μήπως κανείς άλλος δεν τολμάει να σας το πει;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι. Κι αυτό τον καταδίκασε στο Δικαστήριο.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ο κύριος Πρωθυπουργός μίλησε για "πέντε νταβατζήδες". Σας έβαλε άραγε μέσα σε αυτούς;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν κατάλαβα.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θα θυμάστε τους "πέντε νταβατζήδες" του κυρίου Πρωθυπουργού στον Μπαϊρακτάρη.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχει μιλήσει για "πέντε νταβατζήδες που κυβερνάνε αυτόν τον τόπο".
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν ξέρω για εκείνον, αλλά πάντως πολλοί σας τοποθετούν μέσα στους πέντε.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όποιοι με τοποθετούν κάνουν λάθος.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εκτός και μας πείτε ότι είναι κάποιοι άλλοι πέντε. Αν μας πείτε θα μας βοηθήσετε.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ωραία καλαμπούρια κάνουμε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μα δεν κάνουμε καλαμπούρια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε μάρτυς, δεν είσαστε υποχρεωμένος να απαντήσετε. Ορίστε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι, ποιοι είναι οι πέντε νταβατζήδες;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Που να ξέρω εγώ ποιοι είναι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε κύριε μάρτυς.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πάντως ένας από τους πέντε, εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχετε πολύ στενές σχέσεις με τον κύριο Καραμανλή. Να κάνω μία ερώτηση ακόμα, στο αυτοκίνητό σας επέβαινε ο οδηγός σας και ένας Αστυνομικός ή ο Αστυνομικός ήταν πίσω;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, στο αυτοκίνητό μου ο οδηγός μου φαίνεται τώρα ότι ήταν Αστυνομικός.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ο οδηγός είναι Αστυνομικός! Ο Αστυνομικός αυτός πως βρισκότανε κοντά σας;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Έλα ντε. Που να ξέρω εγώ;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ρωτάω, ο ίδιος ο Αστυνομικός δηλώνει καταθέτοντας ότι "του είχε ανατεθεί να εκτελεί υπηρεσία στην Ασφάλεια της Μεσημβρινής" της εφημερίδας σας. Εφημερίδα σας δεν ήταν τότε η Μεσημβρινή;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εκείνη την περίοδο ναι.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εκείνη την περίοδο. Ήταν λοιπόν Ασφάλεια της Μεσημβρινής, πως βρέθηκε στο δικό σας το αυτοκίνητο;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Γιατί εγώ ήμουνα η Μεσημβρινή.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εσείς δεν ήσασταν η Μεσημβρινή, εσείς ήσασταν ο ιδιοκτήτης της Μεσημβρινής.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το ίδιο είναι.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η Ασφάλεια της Μεσημβρινής, η Ασφάλεια μίας εφημερίδας αφορά το προσωπικό της εφημερίδας, δεν αφορά τον ιδιοκτήτη της. Γιατί είχατε Ασφάλεια, ο Αστυνομικός τι ήθελε μαζί σας;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σας απαντώ για να δίνω συνέχεια εδώ πέρα, για να μην τελειώσουμε σήμερα. Ειδάλλως δεν υπάρχει κανένας λόγος να σας απαντώ σε τίποτα από αυτά.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι κύριε Βαρδινογιάννη θα τελειώσετε και θα φύγετε, μην ανησυχείτε.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν ανησυχώ καθόλου, μη σας απασχολεί.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κάποια στιγμή θα τελειώσετε και θα φύγετε, άλλοι θα μείνουνε, αλλά δεν έχει σημασία. Να ρωτήσω ξανά, γιατί ο Αστυνομικός βρισκόταν μαζί σας και δε βρισκόταν στη θέση του στην εφημερίδα;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Γιατί έτσι μου ήρθε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Γιατί έτσι ήρθε σε σας!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντάτε κύριε μάρτυς.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αφού σας απάντησε κύριε Πρόεδρε, γιατί;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Παρακαλώ δε θέλετε να καταγραφεί η απάντησή του;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ είπα να μην απαντήσει, τώρα..
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι, μισό λεπτό όμως, γιατί απάντησε. Απάντησε και νομίζω είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας, των σχέσεων, του τι σημαίνει κεφάλαιο στην Ελλάδα. Έτσι ήθελα εγώ, έτσι έγινε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύρια Συνήγορε, εντάξει εγώ είπα να μην απαντήσει.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Απάντησε. Εγώ θέλω να γραφτεί στα πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα καταγράφονται.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Η ερώτηση λοιπόν ξανά. Διαβάσατε την προκήρυξη, δεν τη θυμάστε τώρα, εσείς γιατί λέτε ότι σας χτύπησαν κύριε Βαρδινογιάννη, τι καταλάβατε;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η αλήθεια είναι πως δεν κατάλαβα ποτέ το γιατί. Ποτέ δεν το δικαιολόγησα, ποτέ δε βρήκα ένα λόγο για να μου επιτεθούν.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δε σας ζητάει κανείς ούτε να δικαιολογήσετε, ούτε να συγχωρήσετε. Αν καταλάβατε..
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν είπα ότι να συγχωρέσω ούτε να ξανασυγχωρέσω, με ρωτήσατε και σας απήντησα ότι δεν έχω ιδέα γιατί με χτύπησαν.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και ρωτώ, είχανε προσωπικά μαζί σας; Τους ξέρατε τυχόν αυτούς που σας χτύπησαν όποιοι ήταν;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ασφαλώς δεν ήξερα κανέναν από αυτούς.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν τους ξέρατε! Γιατί μία πολιτική Οργάνωση σας έβαλε στόχο;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πολιτική τη λέτε εσείς, αλλά δεν ήταν πολιτική.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πολιτική Οργάνωση τη λέει όλος ο Τύπος της εποχής και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί...
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δε με ενδιαφέρει.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θεωρεί ότι "είναι πολιτικές οι ενέργειες και η δράση της Οργάνωσης".
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δε με ενδιαφέρει τι λένε οι Πολιτικοί.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μιλάει για "πολιτικές δολοφονίες" ο Επίτιμος.
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εγώ λέω δεν είναι πολιτικές, είναι γκανγκστερικές δολοφονίες.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Βαρδινογιάννη διαβάσατε την προκήρυξη είπατε παρόλα αυτά τότε. Εσείς τι καταλάβατε, προσωπική ήταν οι λόγοι που σας χτύπησαν ή πολιτικοί;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δε νομίζω ότι χρειάζονται απαντήσεις σε αυτά τα πράγματα, είναι άστοχα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ωραία, να σας ρωτήσω ξανά, υπήρχαν προσωπικοί λόγοι;
Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν έχω προσωπικούς λόγους.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν υπάρχουν προσωπικοί λόγοι! Καλώς, δεν έχω άλλες ερωτήσεις κύριε Πρόεδρε.

(ΣΧΟΛΙΟ : ο pitsirikos προτείνει να πάρουν πόδι, άλλοι λένε μολύβι, άλλοι σχοινί, ας τα πάρουν ΟΛΑ!)
Ο νόμος του ισχυρού και του χρήματος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1996
Ο Ομιλος Βαρδινογιάννη παίρνει τη γη από χιλιάδες αγρότες ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1999
Με το ζόρι να δώσουν τη γη στον Βαρδινογιάννη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 2000
1 2 3 4 5


ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ;

ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ;

:: 2 ::

:: 2 ::

:: 3 ::

:: 3 ::

:: 4 ::

:: 4 ::
TOP