Αυτοί δεν είναι οι πρώην προστάτες του πολίτη ;
Αυτοί δεν είναι οι πρώην πραιτοριανοί ;
Υπάρχει περίπτωση αυτή η αστυνομία να σταθεί στο πλευρό του λαού ;
Οι προδότες του λαού στα λαϊκά δικαστήρια !
Την θέση υπεύθυνου ερευνών στην Eλλάδα της αμερικανικής υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) ανέλαβε τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρώην υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γιάννης Ραχωβίτσας. Ο 57χρονος απόστρατος στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. επελέγη ανάμεσα σε περίπου δέκα υποψηφίους για την κατάληψη της συγκεκριμένης θέσης, σε σχετική διαδικασία που προκήρυξε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Ανάμεσα στους διεκδικητές της θέσης ήταν εν ενεργεία αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αλλά και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Ηδη ο κ. Ραχωβίτσας, που αποστρατεύτηκε στις πρόσφατες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ, συντονίζει έρευνες των ελληνικών και αμερικανικών αρχών για την εξάρθρωση καρτέλ κοκαΐνης και όχι μόνο.
Ο κ. Γιάννης Ραχωβίτσας γεννήθηκε το 1955 στο Φανάρι Καρδίτσας και το 1973 κατετάγη στην Ελληνική Χωροφυλακή. Είχε το προσωνύμιο «βλάχος» και είχε πάντα, σε όλα του τα γραφεία, σε περίοπτη θέση μία... γκλίτσα. Στη διάρκεια της 39ους θητείας του στην ΕΛ.ΑΣ είχε γίνει γνωστός για την δυνατότητά του να κατευθύνει αποτελεσματικές αστυνομικές επιχειρήσεις σε υποθέσεις ναρκωτικών και όχι μόνο.
Ηταν, σύμφωνα με πολλούς υποστηρικτές του, ο άνθρωπος που εξάρθρωσε τουλάχιστον τρία καρτέλ κοκαΐνης από την Κολομβία, που συνέλαβε τον Κώστα Πάσσαρη στη Ρουμανία, που ανελάμβανε μυστικές επιχειρήσεις για την δράση αντεξουσιαστικών οργανώσεων, που οργάνωσε την πολύμηνη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στα Ζωνιανά ενώ ήταν ένας από τους βασικούς δημιουργούς κι εμπνευστές της ομάδας ΔΙΑΣ. Η αποστρατεία του προκάλεσε πλήθος ερωτηματικών .
Η θέση του υπευθύνου ερευνών στην Ελλάδα της DEA είχε μείνει κενή τους τελευταίους μήνες. Kαι αυτό ύστερα από την αποχώρηση, από το συγκεκριμένο πόστο, του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ (και στενού συνεργάτη του κ. Γιάννη Ραχωβίτσα επί σειρά ετών στην Δίωξη Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ) κ. Γιώργου Αγγελάκου.
Γ. Αγγελάκος: Ο Νέος Σταθμάρχης της DEA στην Ελλάδα(όπως λέμε ρουφιάνος)
Νέος κύκλος για τη δράση της πανίσχυρης Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) στην Ελλάδα ανοίγει με την επικείμενη τοποθέτηση του πρώην αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Γιώργου Αγγελάκου στη θέση του επικεφαλής συμβούλου του κλιμακίου που διατηρεί η εν λόγω υπηρεσία στη χώρα μας. Πρόκειται για καίρια θέση, αφού ο κ. Αγγελάκος θα έχει ρόλο αντίστοιχο περίπου με εκείνο του Σταθμάρχη(ρουφιάνου) της CIA, αν και με διαφορετικό, βεβαίως, αντικείμενο. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για θέση-κλειδί, ο κάτοχος της οποίας έχει αυξημένες αρμοδιότητες, αποτελώντας περίπου… το «μάτι» και το «αφτί» των Αμερικανών στο θέμα της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών, και όχι μόνο. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες που έχει η DEA ξεπερνούν ακόμη κι αυτές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών της CIA, αφού μιλάμε για μια υπηρεσία η οποία αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η τοποθέτηση του κ. Αγγελάκου δεν είναι κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, αφού αποτελεί πάγια πρακτική για την εν λόγω υπηρεσία να τοποθετεί στη συγκεκριμένη θέση απόστρατους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται κυρίως για αξιωματικούς που συνεργάστηκαν «αρμονικά» και σε «πλήρη σύμπνοια» με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους σε μια σειρά από τομείς, που εκτείνονται από την ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα τρομοκρατίας έως και την ανάπτυξη κοινής δράσης στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών. Να σημειώσουμε ότι και ο προηγούμενος επικεφαλής της DEA στην Ελλάδα προερχόταν από τις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, της πρώην Χωροφυλακής… Ο λόγος για τον Ν.Ρ., έναν από τους πλέον ικανούς Έλληνες αξιωματικούς και με σημαντικές επιτυχίες στην καριέρα του στη μάχη κατά των ναρκωτικών. Η επικείμενη τοποθέτηση του κ. Αγγελάκου στη θέση του Σταθμάρχη, ουσιαστικά, της DEA στην Ελλάδα –άλλες πληροφορίες τον θέλουν να έχει ήδη τοποθετηθεί και να απομένει απλά η επίσημη ανακοίνωση– δείχνει ότι ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. όλ’ αυτά τα χρόνια απολάμβανε της πλήρους εμπιστοσύνης των Αμερικανών και των υπηρεσιών τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στο κτίριο της οδού Κατεχάκη οι οποίοι θεωρούν ότι, ως ανώτερος και ανώτατος αξιωματικός τόσο της πρώην Χωροφυλακής όσο και της ενοποιημένης Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Αγγελάκος ήταν ένας άνθρωπος στον οποίο οι Αμερικανοί είχαν τυφλή εμπιστοσύνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από την πλευρά του, ο κ. Αγγελάκος καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του σε όσες περιπτώσεις χρειάστηκε να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς, σε υποθέσεις που σχετίζονταν ως επί το πλείστον με την Ιντερπόλ, κατάφερε να τους «κερδίσει» τόσο με την εργατικότητά του όσο και με την ευελιξία που τον διέκρινε. Αρκετοί συνάδελφοί του υποστήριζαν, άλλωστε, ότι ήταν ο αξιωματικός και μετέπειτα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. που φρόντιζε ώστε ποτέ να μην σκιάζουν «σύννεφα» τις σχέσεις του με τους Αμερικανούς.
Από τη νέα του θέση, ο κ. Αγγελάκος θα έχει ευρύτατες αρμοδιότητες, ελέγχοντας κάθε πληροφορία που έχει σχέση με διακίνηση ναρκωτικών στην Ευρώπη, στη Λεκάνη της Μεσογείου αλλά και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Επίσης, θα διαχειρίζεται τα τεράστια χρηματικά ποσά που διαθέτουν οι Αμερικανοί για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των λαθρεμπόρων. Η εμπειρία του υπόσχεται ότι ούτε στον ένα ούτε στον άλλο τομέα θα δυσκολευτεί να τα καταφέρει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Αγγελάκος σχεδόν όλα του τα χρόνια βρέθηκε μόνο στις υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών των διωκτικών Αρχών, αν και η καριέρα του δεν ήταν πάντοτε «ανέφελη». Ο ίδιος πλήρωσε, όπως και πολλοί άλλοι πρώην αρχηγοί της Αστυνομίας, την ολιγωρία του να αλλάξει τις δομές και να εκσυγχρονίσει την υπηρεσία. Η υπόθεση του Ρώσου κακοποιού Ζελίν στην Τριγώνα Τρικάλων, όπου ο κακοποιός πέτυχε να αποδράσει από το αστυνομικό λεωφορείο κατά τη μεταγωγή του στις φυλακές της Λάρισας δολοφονώντας δύο αρχιφύλακες, ήταν το «κύκνειο άσμα» του.
Στο μάτι του κυκλώνα
Ως αρχηγός της Αστυνομίας, ο Γιώργος Αγγελάκος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα την εποχή που υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ο Γιώργος Βουλγαράκης. Δύο μεγάλες υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν την εποχή εκείνη ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο της χώρας.
Η πρώτη ήταν η υπόθεση «Vodafone», όταν οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή όπως και πολλών άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων. Συνάδελφοι του κ. Αγγελάκου επισημαίνουν μάλιστα το εξής περιστατικό: Ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ζητά τη γνώμη δύο φίλων του για τις υποκλοπές σε βάρος του πρωθυπουργού. Ο ένας, ανώτατος εν ενεργεία αξιωματικός της Αστυνομίας τότε και ο άλλος απόστρατος αξιωματικός της Αστυνομίας μεν, αλλά πασίγνωστος για τις μεγάλες επιτυχίες του. Ο απόστρατος του λέει ευθέως: «Γνωρίζεις τους δράστες και τι πρέπει να κάνεις. Να τους συλλάβεις αμέσως». Ο εν ενεργεία προσυπογράφει τις θέσεις του απόστρατου. Ο κ. Αγγελάκος, πάλι, απέφυγε να κάνει το παραμικρό και τήρησε σιγήν ιχθύος…
Η δεύτερη υπόθεση σχετίζεται με την απαγωγή των Πακιστανών από Αμερικανούς μυστικούς πράκτορες και τη μεταφορά τους εκτός χώρας, προκειμένου να ανακριθούν για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Ήταν λίγο πριν από την Ολυμπιάδα του 2004. Οι απαγωγές έγιναν… «κάτω από τη μύτη» της Αστυνομίας, η οποία εμφανίστηκε αμέτοχη και «ανήξερη» για τα όσα συνέβαιναν.
Η αποστρατεία του Γιώργου Αγγελάκου συνέπεσε χρονικά με την απομάκρυνση από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης του Γιώργου Βουλγαράκη και την τοποθέτηση σε αυτό του Βύρωνα Πολύδωρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά την αποστρατεία του, ο κ. Αγγελάκος συνεργάστηκε με γνωστό επιχειρηματία και εισαγωγέα αυτοκινήτων, με τον οποίο διατηρούσε και εξακολουθεί να διατηρεί ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιώργος Αγγελάκος, καθ’ όλο το διάστημα της αποστρατείας του, διατηρούσε επίσης στενές σχέσεις με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι ίδιες πληροφορίες τον θέλουν, άλλωστε, μέχρι πρότινος άτυπο σύμβουλο του σημερινού υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Ο στρατηγός που ηγήθηκε της ΕΛ.ΑΣ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία κ. Γιώργος Αγγελάκος επέλεξε να αναλάβει την ασφάλεια του ομίλου Συγγελίδη από το να ξεκουράζεται στο ησυχαστήριο του στην Κυπαρισσία. Άλλωστε, ο κ. Αγγελάκος έφυγε από το Σώμα αρκετά νέος και θα ήταν δύσκολο για έναν τόσο δραστήριο άνθρωπο να αποσυρθεί σε μια ήσυχη κωμόπολη της επαρχίας.
Ενδιάμεση ήταν η λύση που επέλεξε ο κ. Φώτης Νασιάκος ο στρατηγός που «ξεδόντιασε» την 17Νοέμβρη και είχε την επιχειρησιακή ευθύνη για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας εργάστηκε ως σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στη θέση αυτή επέλεξε να τον τοποθετήσει ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης όταν ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου. Ο κ. Νασιάκος ήταν άλλωστε και ο άνθρωπος με τον οποίο ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκης συνεργάστηκε στενά για την ασφάλεια των αγώνων του 2004 στην Αθήνα.
Ο πρώην υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και αρχηγός της Αντιτρομοκρατικής για την εξάρθρωση της 17Νοέμβρη στρατηγός κ. Στυλιανός Σύρος δεν έριξε μαύρη πέτρα για το χωριό του στην ορεινή Φθιώτιδα. Ο άνθρωπος που όπως δήλωνε «παντρεύτηκε» την Ελληνική Αστυνομία επέλεξε να συνεχίσει πάνω – κάτω την ίδια δουλειά από άλλο όμως πόστο. Έτσι, ανέλαβε την ασφάλεια της Εθνικής τράπεζας εισπράττοντας για τις υπηρεσίες του, όπως λένε οι πληροφορίες, έναν διόλου ευκαταφρόνητο μισθό.
Στο πλευρό του έχει έναν πρώην ταξίαρχο της ΕΛ.ΑΣ που έχει υπηρετήσει σε σημαντικά πόστα της Ασφάλειας τον κ. Νικόλαο Τζιράκη. Μαζί πλέον καταστρώνουν τα σχέδια για τις χρηματαποστολές, τα μέτρα ασφαλείας και την θωράκιση τόσο των υποκαταστημάτων όσο και των κεντρικών κτηρίων της Εθνικής τράπεζας.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του πρώην ταξιάρχου κ. Νικόλαου Ζωγράφου ο οποίος πλέον απασχολείται ως υπεύθυνος ασφαλείας στην Eurobank. Ο συγκεκριμένος όταν ήταν εν ενεργεία αξιωματικός εκτός από συνδικαλιστής είχε περάσει από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας.
Στην Εμπορική υπεύθυνος ασφαλείας, είναι ένας ακόμη απόστρατος ο κ. Λαψάνας. Όπως επίσης και στην Alpha Bank όπου υπεύθυνος ασφαλείας είναι ένας πρώην αξιωματικός της Ασφάλειας ο κ. Κυρανάκος.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Ολυμπιακού όπου ο πρώην διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών κ. Γιώργος Τσιρώνης, ανέλαβε διευθυντής ασφαλείας της ομάδος αμέσως μετά την αποστρατεία του. Μάλιστα ο συγκεκριμένος, όταν ήταν εν ενεργεία ήταν επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο ματς Ριζούπολης μεταξύ Ολυμπιακού – Παναθηναικού όπου είχε δημιουργηθεί θέμα με τη στάση της Αστυνομίας.
Στην ΑΕΚ, σε αντίστοιχο πόστο βρίσκεται ο κ. Πολύκαρπος Δημητρόπουλος. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε υπηρετήσει σε πολλά σημαντικά πόστα στην Αττική, όμως το σημαντικότερο ήταν υπαρχηγός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο εξάρθρωσης της 17Νοέμβρη.
Στον Παναθηναικό, μέχρι πριν λίγους μήνες διευθυντής ασφαλείας ήταν ο πρώην βοηθός γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής κ. Αθανάσιος Δημάκας ενώ στη συνέχεια τη θέση του πήρε ένας πρώην αξιωματικός της Κρατικής Ασφάλειας ο κ. Γεωργόπουλος.
Ακόμη και στον Ιππόδρομο, υπεύθυνος ασφαλείας είναι ένας πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας. Πρόκειται για τον κ. Παναγιώτη Καπόγλη ο οποίος υπηρετούσε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και αποστρατεύθηκε επί υπουργίας κ. Βύρωνα Πολύδωρα.